DOLAR 34,5482
EURO 36,0443
ALTIN 2999,503
BIST 9474,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mobil cihaz kullanıyorsunuz! Uygulamamızı indirerek daha iyi bir deneyim yaşayın.

Hasankeyf’te Tiftik Üretimi ve Dokumacılık Azalıyor

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde tiftikten yapılan ürünlerin üretimi azalırken, dokumacılık ise unutulmaya başladı. Tiftik işleyen ustaların sayısı sadece 3 kişi kaldı. Ancak, Hasankeyf Kaymakamı Mehmet Ali İmrak’ın çabalarıyla kadınlardan oluşan bir grup tiftik işlemeyi öğreniyor. Tiftiğin sağlık açısından faydaları olduğu ve ekonomiye katkı sağlayabileceği belirtiliyor.

30.05.2024 16:39
92
A+
A-

Tarihi ve doğal güzellikleri ile bölge turizmi açısından büyük önem arz eden Batman’ın Hasankeyf ilçesinde bir taraftan da yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarının yeniden topluma kazandırılması için uğraş veriliyor. “Tandora” isimli mağazada ilçedeki 3 ustadan biri olan Mehmet Arif Ayhan, icra ettiği sanatın inceliklerini anlattı.

Bir dönem ilçenin geçim kaynaklarından biri olan ancak şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı devam ettirmek için yoğun bir çaba ortaya koyduklarını ifade eden Ayhan, “Hasankeyf’in gelir kaynaklarından birisi dokumacılık. 600 ustadan geriye yalnızca 3 usta kaldık ” dedi.

TİFTİĞİ İŞLEYECEK YENİ USTALAR KAZANDIRILIYOR

Günümüzde tiftik ve yün yorganların yerini elyaflar alırken bölge halkı ise “Öze dönüş” misyonuyla tiftiği yaşatmaya çalışıyor. Hasankeyf Kaymakamı Mehmet Ali İmrak’ın çaba ve katkılarıyla geliştirilen projeler sayesinde kadınlardan oluşan bir gruba ustalar tarafından bu zanaat öğretiliyor.

TİFTİĞİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Tiftiğin sağlık açısından da pek faydası bulunduğu belirtiliyor. Vücuttaki negatif enerjiyi aldığına ve ağrıları giderdiğine inanılıyor. Dokuma ustası Mehmet Arif Ayhan, “Tiftik, romatizma, bel ağrısı, akciğer hastalıklarına şifa oluyor. En önemli özelliklerinden birisi ise sıcaklarda serin, soğuklarda ise sıcak tutması.” ifadelerini kullandı.

HAZIRA YÖNELİNCE TİFTİĞE İLGİ AZALDI

Tiftik ustaları, 2 senelik sıkı bir çalışmanın ardından dokuma ustası olunabileceğini söylerken yeterli tanıtımın yapılmamasından kaynaklı tiftiğin ilgi görmediğini ve insanların daha fazla hazıra yöneldiğini ifade ediyor. Tiftiğin meşakkatli ve daha uzun ömürlü olduğu belirtiliyor.

ÜRÜNLER EKONOMİYE CAN VERECEK

Bu sanatın binlerce yıl daha devam edebilmesi için el emeği göz nuru işi yapacak öğrenciler yetiştirilecek ve geleceğe aktarım yapılacak. Markalaştırılacak ürünler ekonomiye de kazandırılacak.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.