DOLAR 34,56
EURO 36,1026
ALTIN 2998,002
BIST 9490,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mobil cihaz kullanıyorsunuz! Uygulamamızı indirerek daha iyi bir deneyim yaşayın.

Uluslararası Finans Enstitüsü’nden Türkiye analizi: O şart gerçekleşirse 2025’te Türkiye’ye para girişi artacak

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), gelişmekte olan ekonomilere sermaye girişlerine ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye’ye yurt dışından net sermaye girişlerinin 2025’te artacağı belirtildi. Bu durumun, ortodoks politikaların sürdürülmesi halinde gerçekleşeceği ifade edildi. Ayrıca, Türkiye’nin reel GSYH büyümesinin 2025’e kadar yavaşlamasına rağmen sanayileşmiş ülkelerin ortalama büyümesini geçeceği öngörüldü.

31.05.2024 14:56
75
A+
A-

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), gelişmekte olan ekonomilere sermaye girişlerine ilişkin raporunu yayımladı. Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, daha sıkı politikaların ülkede cari açığın 2023’ün ilk çeyreğindeki 24,6 milyar dolardan 2024’ün ilk çeyreğinde 10,9 milyar dolara düşmesine yardımcı olduğu ve önemli miktarda yurt dışında yerleşik net sermaye akışının çekilmesini sağladığı aktarıldı. Raporda, ortodoks politikaların sürdürülmesi halinde Türkiye’ye yurt dışındaki yerleşik kişilerin net sermaye girişlerinin 2025’te artmasının beklendiğini bildirildi.

SIKI POLİTİKALAR TÜRKİYE’NİN İÇ VE DIŞ KIRILGANLIKLARINI AZALTACAK

Özellikle devam eden sıkı politikaların Türkiye’nin iç ve dış kırılganlıklarını daha da azaltacağı göz önüne alındığında Türkiye’ye net sermaye girişine ilişkin kısa vadeli beklentilerin yatırımcıların Türk varlıklarının sunduğu geniş getiri farklarını yeterince cazip bulup bulmayacağına bağlı olduğu belirtilen raporda, daha geniş faiz oranı farklarının Türkiye’nin yeterince büyük sermaye akışlarını çekmesine yardımcı olacağının beklendiği aktarıldı.

Raporda, Türkiye’nin reel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesinin 2025’e kadar öngörülen yavaşlamaya rağmen sanayileşmiş ülkelerin ortalama büyümesini geçeceğinin öngörüldüğü belirtilerek, bu olumlu büyüme farkının, özellikle yurt dışında yerleşik portföy ve doğrudan yabancı yatırımların net girişi şeklinde, yeterince büyük yabancı sermayeyi Türkiye’ye çeken bir başka faktör olmasının beklendiği ifade edildi.

ORTODOKS EKONOMİ MODELİ NEDİR?

Yunanca “orthos” (doğru) ve “doxa” (inanç, öğreti) sözcüklerinden oluşan Ortodoks kelimesi, “doğru inanç” anlamına geliyor. Ortodoks ekonomi politikası da geleneksel öğretileri baz alan ana akım ekonominin bir dalı olarak değerlendiriliyor. Bu ekonomi modeli, arz ve talep dengesini optimum bir noktaya indirme amacı taşıyor.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.