DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mobil cihaz kullanıyorsunuz! Uygulamamızı indirerek daha iyi bir deneyim yaşayın.

Çinli Arkeologlar Orta Asya’da 70’ten Fazla Kazı Gerçekleştirdi

Çin’de bulunan Northwest Üniversitesi’nin Orta Asya arkeoloji ekibi, 2009 yılından bu yana Orta Asya ülkeleriyle işbirliği içinde 70’ten fazla arkeolojik kazı gerçekleştirdi. Kazılar sonucunda antik İpek Yolu tarihi hakkında deneysel kanıtlar ve bilimsel dayanaklar elde edilirken, tarihi alanların restorasyonu için de çalışmalar yapıldı. Çinli araştırmacılar, işbirlikleri sayesinde Doğu ve Batı kültürlerinin farklı kalkınma yollarını anlamalarını sağlayacak materyaller elde etti.

28.05.2024 20:43
82
A+
A-

ÇEKİM TARİHİ: 25 Mayıs 2024

1. Arkeolojik kazı alanlarından çeşitli görüntüler

Çin’de bulunan Northwest Üniversitesi’nin Orta Asya arkeoloji ekibi, 2009 yılından bu yana Orta Asya ülkeleriyle işbirliği içinde 70’ten fazla arkeolojik kazı gerçekleştirdi.

Bu kapsamda Sazagan Harabeleri ve Rabat Harabeleri gibi önemli alanlarda kazılar gerçekleştirilirken, Yuezhi ve Kangju gibi antik dönem halklarına ait önemli kültürel kalıntılar da tespit edildi.

Kazı bulguları, antik İpek Yolu tarihinin aydınlatılması için deneysel kanıt ve bilimsel dayanak sağlarken, antik İpek Yolu üzerindeki tarihi alanların restorasyonu için de önemli çalışmalar yürütüldü.

“2023 itibarıyla arkeolojik çalışmalarımız beş Orta Asya ülkesini kapsıyor. Yerel arkeoloji kurumlarıyla yakın işbirliği kurarak dikkate değer arkeolojik çalışmalar yürüttük. Çinli araştırmacılar olarak, kurduğumuz işbirlikleri sayesinde Doğu ve Batı kültürlerinin aynı dönemde geliştirdikleri farklı kalkınma yollarını anlamamızı sağlayacak karşılaştırmalı materyaller elde ettik. Yeni arkeolojik bulgular, Orta Asya ülkelerinden gelen araştırmacıların kendi kültürlerini daha iyi tanımalarına olanak sağladı.”

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Xi’an’dan bildiriyor.(XHTV)


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.